June 7, 2023

Monitor tool om gebruikers op gebied van politiek en maatschappij te ondersteunen

Zorginstituut Nederland (ZIN) is een zelfstandig bestuursorgaan dat werkt aan goede verzekerde zorg voor iedereen in Nederland. Het is voor de organisatie van belang om continu op de hoogte te zijn met wat er zich afspeelt binnen de zorg op politiek en maatschappelijk niveau. Dit werd gedaan door handmatig rapportages op te stellen met interessante signalen uit de politiek.

Quantile heeft de afgelopen maanden een monitor tool ontwikkeld die dit proces automatiseert met als doel het Zorginstituut te ondersteunen met het in kaart brengen van relevante onderwerpen die worden besproken binnen de politiek. De tool combineert openbare data van de Tweede Kamer en Twitter om tot deze inzichten te komen. Op termijn kan de tool worden uitgebreid met meerdere databronnen.

De tool biedt de mogelijkheid om vergaderingen en zaken te volgen en update notificaties te ontvangen zodra er veranderingen plaatsvinden. Ook kunnen gebruikers een zelfgekozen onderwerpen volgen en hiervan op de hoogte worden gehouden. Dit maakt het eenvoudig voor ZIN-werknemers om up-to-date te blijven met onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Achter de schermen maakt de tool gebruik van diverse software oplossingen. Zo worden er verschillende Python frameworks gebruikt om data van de Tweede Kamer en Twitter te verzamelen, Postmark voor het versturen van e-mail notificaties en Dagster voor het opzetten van de data pipelines. React is gebruikt voor het bouwen van de website.