Heeft Corona het aantal misdrijven in Nederland verminderd?

Corona heeft het laatste jaar veel invloed gehad op onze samenleving. Wij vroegen ons af wat de invloed van Covid was op het aantal misdrijven in Nederland.

Misdaadcijfers analyse

We zijn begonnen met het downloaden van de misdrijf cijfers van de politie, we hebben gekeken naar de cijfers over heel Nederland van de laatste twee jaar.
We hebben twee gemiddelden gepakt, 1 jaar voor en 1 jaar na het binnenkomen van Corona in Nederland. Voor de eerste visualisatie hebben we gekeken wat het groei percentage was tussen deze twee perioden. Dat heeft ons deze eerste visualisatie gegeven, hier kun je in een snel overzicht zien welke misdrijven het meest zijn gegroeid en welke het meest zijn gekrompen.

image.svg


De categorie cybercrime is het meest gegroeid met maar liefst 125%! Het misdrijf wat het meest gekrompen is is zakkenrollerij, ook niet geheel tegen verwachting in, er zijn nou eenmaal minder mensen op straat.
We kunnen ook wat dieper ingaan op bepaalde misdrijven. Als eerst is het interessant om te kijken naar cybercrime. In de grafiek zien we een grote piek in de eerste lockdown. Veel werknemers moesten opeens thuis gaan werken, wat een gouden kans was voor hackers, dit gaf ze de kans om via hun onbeveiligde netwerk binnen de komen in het bedrijf van de werknemers (bron).

Cybercrime


Hier zie je enorme daling in zakkenrollerij, in totaal is het ongeveer met 60% verminderd.

1.2.4 Zakkenrollerij.svg


Hoewel het aantal inbraken over het algemeen lager is (mensen zijn meer thuis), is het aantal inbraken in garage boxen wel gestegen, voornamelijk in de lockdowns.

1.1.2 Diefstal-inbraak box-garage-schuur.svg


Verder zien we ook nog een grote piek als we kijken naar aantasting openbare order, dit komt door de avondklok rellen in Januari van dit jaar. Logischerwijze zien we ook een stijging in vernielingen van winkels.

3.6.4 Aantasting openbare orde.svg


Dit is een grafiek van het totaal aantal misdrijven in Nederland, voornamelijk in de tweede lockdown is een daling te zien.

Totaal misdrijven.svg


In totaal zijn het aantal misdrijven in Nederland omlaag gegaan. Het jaar voor corona hadden we in totaal 271.841 misdrijven, dit is gedaald naar 255.323 het jaar tijdens corona.