Data Science toegepast op verkiezingsprogramma’s?

De verkiezingen komen dichtbij en dat betekent dat alle partijen hun verkiezingsprogramma's delen. Ben jij benieuwd welke woorden kenmerkend zijn voor uw partij? In deze blog beschrijven wij onze tekst analyse tool op verkiezingsprogramma's.

Tekst analyse op verkiezingsprogramma's

Hier kan Data Science wat betekenen! Wij presenteren jullie de Partij Vergelijker, dit is een webapplicatie die twee verkiezingsprogramma’s met elkaar vergelijkt. Je kiest twee partijen waar je in bent geïnteresseerd en deze worden op beide axen geplaatst in de grafiek. In de visualisatie ziet u de woorden uit de respectievelijke politieke partijprogramma's. Links boven en rechts onder ziet u woorden die kenmerkend zijn voor de geselecteerde partijen. Wanneer u op een woord klikt, halen wij de zinnen naar voren waar deze woorden in voorkomen.

pvv-vvd.png


De diagonale woorden (rondom de stippellijn) zijn woorden die even veel worden gebruikt in beide verslagen. Links onder zijn woorden die niet zo veel door beide partijen gebruikt worden. Rechts boven zijn woorden die veel door beide partijen gebruikt worden. Hier zie je vaak woorden als “nederland”, “mensen“ en “overheid”.
Het wordt interessanter als je gaat kijken naar die woorden die kenmerkend zijn voor de partijen. Zo is het makkelijk te zien waar bepaalde partijen hun focus leggen. Zo kun je zien dat de Partij voor de Vrijheid veel praat over “Nederlanders” en “Cultuur” en het behouden van die cultuur. In tegenstelling heeft de VVD een meer economisch inzicht, en praat veel over “Bedrijven”, “Economie” en “Ondernemers”.
Soortgelijke technieken kunnen onder andere gebruikt worden om:

  • Marketing analyses te ondersteunen, denk aan het analyseren van reviews van klanten.
  • Overzicht te krijgen in grote hoeveelheden documenten en het eventueel automatisch clusteren van verschillende onderwerpen.

Benieuwd wat deze technieken voor jou kunnen betekenen, neem dan gerust contact met ons op.